Automatyczna rewolucja w fast-foodach

18 marca 2016, 13:38

Andy Puzder, dyrektor sieci fastfood'ów Carl's Jr. i Hardee's zapowiada rewolucję technologiczną. Po odwiedzinach w zautomatyzowanej restauracji Eatsa, Puzder oświadczył, że chce spróbować tego samego w zarządzanych przez siebie sieciach. Do Carl's Jr. i Hardee's należy około 2400 restauracji.



Chcą ustalić, co koty próbują nam przekazać i jak do nich mówić

18 marca 2016, 11:30

Naukowcy z Uniwersytetów w Lund i Linköping zastanawiają się, czy koty rozumieją, co mówią do nich ich ludzie. Wierzą, że nowy projekt badawczy "Melodia w komunikacji ludzko-kociej" pozwoli to ustalić.


Nie takie żmijowate szybkie, jak je malują

17 marca 2016, 13:29

Wbrew obiegowej opinii żmijowate (Viperidae) nie wcale najszybciej uderzającymi wężami.


Informacja nie wpływa na zachowanie

16 marca 2016, 13:01

Testy genetyczne, dzięki którym możemy poznać ryzyko dotyczące możliwości zapadnięcia nowotwory płuc czy choroby serca, nie zmieniają zachowania ludzi - donoszą naukowcy z University of Cambridge


Nowatorska metoda pomiaru pH w skali nano

15 marca 2016, 13:16

Nowatorską metodę pomiaru pH w nanoskali właśnie zaprezentowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie.


Pająki lubią nie tylko owady, ale i rośliny

15 marca 2016, 11:39

Pająki uznawane za klasyczne drapieżniki owadożerne, tymczasem okazuje się, że ich dieta jest o wiele bardziej złożona i od czasu do czasu decydują się one nawet na posiłek wegetariański.


Ekspozycja na ołów zmienia mikrobiom

14 marca 2016, 12:31

Wczesne wystawienie na oddziaływanie ołowiu może zmieniać mikrobiom jelit, zwiększając ryzyko otyłości w dorosłości.


Pierwsza wygrana Lee Sedola

14 marca 2016, 09:57

AlphaGo rezygnuje, tymi słowy maszyna poddała czwartą partię Go. Po czterech partiach Lee Sedol odniósł pierwsze zwycięstwo ze sztuczną inteligencją. Ostatnia partia meczu odbędzie się jutro.


Obrazowanie wibracjami

11 marca 2016, 12:49

Kanadyjsko-duński zespół wykazał, że w części przypadków do obrazowania zmian w budowie kręgosłupa lepiej niż rezonans magnetyczny (MRI) nadaje się nowa technologia wibracyjna VibeDx™.


Neandertalczycy

Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję

11 marca 2016, 07:34

Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy